Aria Naturala Protejata Balta Soimos

Balta Soimus este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip zoologic), situata in judetul Arad, pe teritoriul administrativ al orasului Lipova.

Rezervatia naturala cu o suprafata de 1 ha, se afla in cartierul Soimus al orasului Lipova, pe partea nordica a Vaii Muresului si reprezinta o balta (luciu de apa) formata pe un fost brat al acestuia, zona de protectie pentru mai multe specii de: mamifere (vidra - Lutra lutra), pasari (starci, rate, berze) si pesti, precum si broaste, moluste sau melci, printre care broasca testoasa (din specia Emis orbicularis), scoica (specia Unio pictorium), melcul (din genul Planorbis sp.), etc.
 
“Balta de la Soimos” → cod: 290, IUCN IV, declarat prin HCJ 1/1995; HCJ 27/2000; L 5/2000, se afla in custodia persoanelor fizice Ignuta Manuel si Ignuta Laura,  conventia de custodie nr. 4823/19.05.2009,  biectivele principale protejate sunt Emys orbicularis, Unio pictorum, Planorbis sp., Limnea sp., Misgurnus fosilis.
 
sursa: ro.wikipedia.org