Aria Naturala Protejata Pestera Sinesie, Caprioara

Pestera se situeaza in Muntii Poiana Rusca, carstul Caprioara. Galeria principala se desfasoara pe malul stang al Muresului, mai exact pe bazinul Vaii Capriorisca. In interiorul „Pesterii Sinesie” au fost semnalate descoperirea a catorva fragmente ceramice, ce se dateaza in prima epoca a fierului, fara a exista alte precizari.
 
Istoric
Din anul 2008 Colectiv de cercetare: George Pascu Hurezan – responsabil, Victor Sava, Florin Marginean (Complexul Muzeal Arad) si-au pus ca obiective cercetarea si recuperarea materialului arheologic, identificarea si inregistrarea contextelor arheologice afectate de amenajari, in special instalarea portii, inregistrarea si recuperarea descoperirilor.Rezultate: Cercetarea de fata a avut in vedere recuperarea tuturor informatiilor si contextelor arheologice identificate, in urma efectuarii lucrarilor de amenajare a pesterii. Singurele descoperiri, efectuate prin sondaj arheologic, sunt ilustrate prin trei fragmente ceramice, databile in prima epoca a fierului. Au fost recuperate alte fragmente ceramice, databile in epoca moderna, in urma unei cercetari de suprafata, efectuata in jurul pesterii.
 
“Pestera Sinesie” → cod: 293, IUCN IV,  aflata in custodia ONG Speowest Arad declarat prin HCJ 1/1995; HCJ 27/2000; L 5/2000, aflata in custodia ONG Speowest Arad, conventia de custodie nr. 1019/ 04.02.2008, iar obiectivele principale protejate sunt Colonii de chiroptere din speciile Myotis m. si Rinolophus r. si fragmente osteologice de Ursus spelaeus;
 
sursa: ro.wikipedia.org