Aria Naturala Protejata Cheile Nerei - Beusnita

Cheile Nerei - Beusnita alcatuiesc o arie protejata de interes national, inclusa in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), situata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunelor Sasca Montana si Sopotu Nou.
 
Descriere
Cheile Nerei sunt o formatiune de tip chei de-a lungul raului Nera in judetul Caras-Severin, intre localitatile Sasca Montana si Sopotu Nou. Distanta pe care se intind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise, Nera, strabate un defileu, cu aspect de chei, ingust, spectaculos si absolut salbatic, formand cele mai lungi chei din Romania.[necesita citare] Aici, unde peretii se inalta pana la 200 de metri, apa Nerei si a afluentilor sai, a sapat si a format in roca calcaroasa lacuri, canioane, pesteri si cascade impresionante. O poteca turistica marcata le strabate, dar parcurgerea lor necesita traversarea raului Nera direct prin apa.
 
In partea estica (dinspre amonte) a cheilor gasim un alt obiectiv turistic, Lacul Dracului, iar din partea vestica se poate ajunge la Cascadele Beusnitei si la Lacul Ochiul Beului. De asemenea se mai poate vedea si canionul Valea Rea.
 
Parcul National Cheile Nerei-Beusnita ocupa zona sudica a Muntilor Aninei si partea nordica a Muntilor Locvei, ocupand o suprafata de 36.364,8 ha ce include 6 rezervatii declarate si una propusa.
 
Vecini
In imediata apropiere a parcului sunt localitatile: Anina, Bozovici, Lapusnic, Moceris, Sopot, Carbunari, Sasca Romana, Sasca Montana, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova Romana, Ciclova Montana, Oravita.
 
sursa: ro.wikipedia.org