Rezervatia naturala Bazias

Bazias este o arie naturala protejata (de interes national) ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), situata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Socol.
 
Localizare
Aria naturala intinsa pe o suprafata de 170,90 hectare se afla in extremitatea sud-vestica a judetului Caras-Severin, in partea sudica a Muntilor Locvei ce apartin Muntilor Banatului (subdiviziune a Carpatilor Occidentali), in apropierea drumului national DN57A care leaga satul Pojejena de localitatea Socol.
 
Descriere
Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a III-a - zone protejate) si este inclusa in Parcul Natural Portile de Fier.
 
Aria naturala reprezinta o zona muntoasa (de altitudine mica) strabatuta de valea Ribisului (afluent al Dunarii) ce adaposteste flora si fauna specifica Occidentalilor.
 
Arbori si arbusti
Rezervatia a fost creata cu scopul de a proteja arbori si arbusti din specii de: cer (Quercus cerris), stejar pufos (Quercus pubescens), mojdrean (Fraxinus ornus), tei argintiu (Tilia tomentosa) sau corn (Cornus mas).
 
Specii ierboase
La nivelul ierburilor sunt intalnite specii floristice (unele foarte rare sau endemice pentru aceasta zona) de: bujor banatean ( cu specii de Paeonia officinalis ssp. banatica si Paeonia mascula), stanjenelul de stanca (Iris reichenbachii) sau gladiola salbatica (Gladiolus illyricus).
 
sursa: ro.wikipedia.org