Geologia Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului sunt alcatuite din calcare cretacice ce au favorizat fenomenul de carstificare, care reprezinta nota specifica a acestui peisaj dominat de platforma de eroziune Gornovita cu cele trei nivele ale sale:
- nivelul inferior (Gornovita I) este cuprins intre 400-750 m altitudine si prezinta o discontinuitate intre raurile Susita Verde si Sohodol, orizontalitatea acestuia permitand dezvoltarea unui relief carstic bogat si spectaculos;
- platforma Gornovita II este diferita, prezentand o inclinare mai mare si cuprinzand multe ridicaturi cu aspect de dealuri (Tufoaia, Babele, Cioclovina);
- platforma Gornovita III alcatuieste treapta cea mai inalta, facand trecerea catre zona muntoasa propriu zisa.
Relieful carstic este reprezentat prin chei, doline, lapiezuri, pesteri si avene.
Cheile Sohodolului prezinta un deosebit interes din punct de vedere al evolutiei geomorfologice si din punct de vedere genetic. Caracteristica intregii platforme  Gornovita I este marea densitate a dolinelor formate dintr-o suita de prabusiri. Cele mai reprezentative se intalnesc la est de Valea Susita Seaca iar densitatea cea mai mare a dolinelor se intalneste pe platforma Gornovita II.
In zona dintre Susita Verde si Sohodol intalnim lapiezuri in toate formele de evolutie, o larga distributie avand-o cele de acoperire si semiacoperire. Dintre formele endocarstice mai reprezentative intalnim pesterile si avenele. Circulatia subterana a apei in aceasta zona este un fenomen foarte complex.
In sectorul ariei naturale protejate, Cheile Sohodolului se prezinta prin versanti abrupti, cu aspect impunator, variat, de un deosebit interes peisagistic, fiind considerate printre cele mai frumoase chei din tara.