Clima Parcului National Defileul Jiului

Clima, ca sistem definit de media multianuala a valorilor elementelor meteorologice (temperatura, precipitatii, nebulozitate, presiune atmosferica, vant, etc.) intr-o anumita regiune, este conditionata de repartitia radiatiei solare, de circulatia maselor de aer si de maimulti factori fizico-geografici si economico-geografici, constituind unul dintre componentii principali ai mediului geografic, care impune un sistem de legaturi complexe ce asigura schimburile principale de materie si energie, conditionand evolutia si specificul peisajelor regionale si locale. Intrucat pe raza teritoriului cercetat nu se afla statii meteorologice necesare caracterizarii climei, au fost folosite datele de la statiile meteorologice din imprejurimi ( Stațiameteo Petrosani si Tg-Jiu).
Datele folosite la intocmirea studiului de constituire a parcului național ( Stoiculescu,2004) au permis diferentierea pe teritoriul parcului a doua zone climatice. Conformclasificatiei Koppen, acestea corespund (Stoiculescu, 2004):
1. Climatul in zona altitudinala sub 700 m: climat temperat ploios (C), cu precipitatii in tot cursul anului (f), cu temperatura in luna cu cea mai calda, sub 22 grade C (b), cumaximul pluviometric la finele primaverii spre-inceputul verii.
2. Climatul in zona cu altitudini peste 700 m: climat boreal ploios, cu iernireci (D), cu precipitatii in tot cursul anului (f), cu temperatura peste 10° C, dar niciodata maimare decat 18° C in 1 - 4 luni pe an (c), precipitatiile cu un maxim in iunie insumeaza anual 700 - 1.200 mm.
De importanta deosebita, si necesar de luat in considerare in aprecierea poluariiatmosferice, este regimul eolian. Astfel, directia si frecventa medie multianuala a vanturilor predomina, la statia meteo Tg. Jiu, din nord (14 %) canalizate pe Valea Jiului iar, la statiametro Parang, din SE (16,8 %), S (15,4 %), NV (14 %). Pe culmile inalte ale muntilor predomina vanturile din sectorul vestic.
Etaje climatice
Clima este etajata pe verticala, urmand treptele de relief, cu diferente si chiar inversiuni de climat de la un versant la altul.
a) Etajul fagului este caracterizat prin precipitatii cuprinse intre 600 si 900 mm/an,ajungand chiar la 1000 mm/an, o umiditate cuprinsa intre 68 si 70 %, temperaturi mediianuale cuprinse intre 6 si 9 grade C.
b) Etajul molidului este caracterizat prin precipitatii cuprinse intre 700 si 900 mm/an,o umiditate cuprinsa intre 67 si 70 % (scade odata cu cresterea altitudinii), temperaturi mediianuale cuprinse intre 2 si 5o C si prin predominanta vanturilor cu directie NV-SE.
c) Etajul subalpin este caracterizat prin precipitatii mai mari de 900 mm/an, temperaturi medii anuale cuprinse intre 1 si 2 grade C, o perioada lunga in care zapada ramane netopita si o perioada scurta de vegetatie a plantelor.
 

Sursa: Plan de Management Defileul Jiului