Parcul National Retezat – rezervatie a biosferei

     S-a infiintat in anul 1935 prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 593.
 
    In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979 – la cea dea VI-a sesiune a Consiliului International de Coordonare a Programului Om-Biosfera din cadrul UNESCO.
 
    Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic oferind posibilitatea vizitarii sale in scopuri stiintifice, educative, recreative si turistice.
 
    Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei se afla in partea de vest a Carpatilor Meridionali, cuprinzand o suprafata de 38.138ha din Masivul Retezat-Godeanu. In interiorul lui exista douazeci de varfuri de peste 2000m si peste 80 de lacuri glaciare. Parcul este renumit pentru diversitatea floristica si faunistica , adapostind aproape 1190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.
 
    Incepand din anul 1999, Parcul National Retezat are administratie proprie, din luna septembrie 2004 Parcul National Retezat a devenit membru al Fundatiei PAN PARKS, iar din anul 2007 este protejat ca propunere de sit pentru reteaua ecologica europeana NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar.
Pentru detalii consultati www.retezat.ro
 
sursa: apmhd.ro