Aria Naturala Protejata Pestera cu Corali

Pestera cu Corali se afla in Muntii Valcan, judetul Hunedoara, la o distanta de 12 km de localitatea Campu lui Neag.
 
Acces
Pestera cu Corali se afla pe Valea Scorotei. Din dreptul confluentei Jiului de Vest cu raul Scorota se urca pe versantul drept al Jiului, printr-o zona de tufisuri dese si copaci izolati ce acopera versantul culmii Cioaca. Diferenta de nivel este de 110 m. Altitudinea absoluta este de 1000 m.
 
Istoric
Pestera a fost descoperita in anul 1970 de catre membrii ai clubului de speologie „Focul Viu” din Bucuresti. Un an mai tarziu s-a realizat si planul pesterii, iar in 1972 ea este declarata rezervatie speologica si inchisa accesului publicului.
 
Descriere
Pestera este una liniara, fosila si descendenta cu o lungime de 83 m. Intrarea ofera acces intr-o galerie inalta de 2–4 m, cu latimi de 5–8 m. Aceasta se ingusteaza la 1 m intr-un punct numit Altarul. Planseul este acoperit cu blocuri desprinse din tavanul pesterii.
 
Dupa ce se parcurg 50 m se coboara o saritoare de 5 m. La baza acesteia incepe Sala cu Coralite cu o inaltime de 5–7 m si o lungime de 30 m. Conditiile prezente in pestera au fost ideale pentru dezvoltarea coralitelor si clusteritelor. Acestea au forme si culori diferite, ce variaza de la alb translucid la rosu-maron.
 
Desi a fost distrusa in mare parte de vizitatori, rezervatia prezinta multe urme ale numeroaselor concretiuni (clusterite, stalactite, draperii si cruste).
 
Pestera este inchisa cu o poarta metalica, accesul fiind interzis datorita statutului de rezervatie naturala.
 
Localizare: Valcan, Muntii Retezat-Godeanu, Carpatii Meridionali, Romania
Adancime: −5 m
Lungime:  83 m
Altitudine: 1000 m
Descoperire: 1970
Numar de intrari: 1
Observatii: Fosila, inactiva
 
sursa: ro.wikipedia.org