Aria Naturala Protejata Insula Mare Cenad

Insula Mare Cenad este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt) situata in judetul Timis, pe teritoriul administrativ al comunei Cenad.
 
Localizare
Aria naturala cu o suprafata de 3 hectare se afla in extremitatea nord-vestica a judetului Timis la limita teritoriala cu judetul Arad (langa granita cu Ungaria), in lunca dreapta a Muresului, in partea estica a satului Cenad si cea nordica a orasului Sannicolau Mare
 
Descriere
Rezervatia naturala inclusa in Parcul Natural Lunca Muresului, a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a III-a - zone protejate) si reprezinta o zona naturala (insula, luciu de apa, lunca aluvionara formata din nisipuri si pietrisuri suprapuse unor grinduri de argile) cu flora si fauna specifica zonelor umede.

Biodiversitate
Aria naturala adaposteste o mare varietate de de vegetatie arboricola (salcie, plop) si ierboasa (de stepa) si asigura conditii de cuibarire, hrana si vietuire pentru mai multe specii de pasari migratoare si de pasaj.
In arealul rezervatiei este semnalata prezenta mai multor pasari, printre care: starc purpuriu, starc cenusiu, starc galben, starc de noapte, egreta mare, barza neagra, barza alba, cormoran mare, cufundar mic, precum si specii de rate si gaste salbatice.
 
Alte informatii:
La randul ei, Padurea Cenad este parte componenta a Parcului Natural "Lunca Muresului". Aria forestiera se intinde pe o suprafata de aproximativ 280 de hectare si cuprinde specii de arbori si de vegetatie ierboasa tipice pentru zona de stepa. Insulele din cadrul Padurii (Cenad, Igris) se caracterizeaza prin prezenta depunerilor de aluviuni nisipoase, de pietrisuri si grinduri de argile lacustre. Solurile fertile permit mentinerea in zona a speciilor de arbori stejar si frasin. Parcul Natural "Lunca Muresului" se intinde de la Arad pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mures. Are o suprafata de 17.455 de hectare si include zona indiguita a Muresului.

Este o zona inundabila situata intre digurile construite pe fiecare parte a raului; Lunca Muresului Inferior poate fi descrisa ca fiind un ecosistem tipic pentru zonele umede cu ape curgatoare, cu paduri aluviale, zavoaie si galerii de salcii si plopi. Totodata, acest areal este un loc important de pasaj si cuibarire pentru aproximativ 200 de specii de pasari, aflate sub regim de protectie la nivel international.
Aria protejata  "Lunca Muresului" face parte, din anul 2008, din Reteaua Natura 2000 si este considerata atat un sit de importanta comunitara, pentru protejarea de specii si de habitate, cat si o arie de protectie speciala avifaunistica. In zona exista trasee marcate, cai de acces, un centru de vizitare si puncte de informare pentru turisti realizate prin proiectul "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures".

Din fondurile proprii ale Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si din fonduri europene au fost achizitionate echipamente de cercetare si de monitorizare si s-au desfasurat activitati de educatie ecologica si de promovare a ecoturismului. In prezent, aria protejata are o administratie proprie aflata in subordinea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva. In cadrul Parcului Natural "Lunca Muresului" exista patru zone strict protejate, unde activitatile de exploatare a resurselor naturale sunt strict interzise: Prundul Mare (717,9 ha), Padurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) si Insulele Igris (7,0 ha).

Altitudinea pe care se afla Padurea Cenad este, in medie, de 90 de m. In imediata apropiere se gaseste drumul national DN6, o importanta cale de acces rutiera spre Padure si Insula Cenad. Localitatea Cenad din vecinatate este amenajata pentru activitati de agrement si ofera, printre altele, numeroase spatii de cazare, in pensiuni si vile turistice. In afara de aceste rezervatii naturale, in localitatea Cenad si in apropierea acesteia se afla si alte obiective turistice, ce merita vizitate. Printre acestea se numara ruinele Manastirii "Sfantul Ioan Botezatorul" ctitorita in jurul anului 1002, fiind considerata cea mai veche manastire din Banat. La fel de pitoresti sunt vestigiile "Cetatii Morisena", Lacul Putul si Muzeul local Cenad. In localitate se poate ajunge atat cu trenul, cat si cu autoturismul, tot pe DN6, pe traseul Timisoara – Lovrin – Sannicolau Mare – Cenad.
 
sursa: cesavezi.ro si ro.wikipedia.org