Parcul Natural Lunca Muresului

Parcul Natural Lunca Muresului se afla langa orasul Arad si se intinde pe o suprafata de 17.455 hectare, incluzand si zona indiguita a Muresului, fiind o zona inundabila.
 
Zona cuprinde ape curgatoare si statatoare, paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, zavoaie si sleauri de campie, aproximativ 200 de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.
 
In anul 2006 Lunca Muresului a devenit a patra zona din Romania desemnata pentru includerea in Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanta Internationala, pentru protejarea a 30 specii si 12 habitate, cat si arie de protectie speciala avifaunistica pentru protejarea a 41 de specii de pasari.
 
In cadrul parcului exista patru zone de protectie integrala Prundul Mare (717,9 hectare), Padurea Cenad (310,5 hectare), Insula Mare Cenad (2,1 hectare) si Insulele Igria (7 hectare). Aceste zone sunt strict protejate, fiind interzise activitatile de exploatare a resurselor naturale.
 
Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita in Romania, in aval de municipiul Arad, pana la granita cu Ungaria, de-a lungul raului Mures, clasificata ca parc natural la nivel national si ca peisaj terestru protejat in taxonomia internationala a IUCN. Ea cuprinde incinta indiguita a raului Mures, respectiv zona inundabila dintre digurile situate de o parte si de alta a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Este o zona cu inundatii periodice, in care plantele si animalele din imprejurimi sunt adaptate la acest regim.
 
Ecoturism
Pachetul I - Ecotur in Parcul Natural Lunca Muresului si Rezervatia Naturala Runcu Grosi;
Pachetul II - Excursie in canoe si retur pe biciclete in Parcul Natural Lunca Muresului;
Pachetul III - Admirarea peisajului de lunca si a insulelor de pe Mures din canoe sau caiac;
Pachetul IV - Urmarirea pasarilor din observator in zona Bezdin;
Pachetul V - Urmarirea mamiferelor mari in libertate din observator;
Pachetul VI - Admirarea padurii de lunca si vizitarea unor puncte arheologice si/sau religioase cu bicicleta;
Pachetul VII - Admirarea padurii de lunca si vizitarea unor puncte arheologice si minunatii ale naturii pe jos;
Pachetul VIII - Vizitarea zonei Rezervatiei Naturale Prundul Mare – ecosisteme palustre, acvatice, forestiere, Balta cu Nuferi.
 
sursa: ro.wikipedia.org