Prepararea alimentelor de origine vegetala

La pregatirea alimentelor de origine vegetala se tine seama ca preparatul si consumul acestora sa se faca spre sfirsitul verii si toamnei, deoarece radacinile lor devin comestibile abia dupa ce florile s-au scuturat. Rizomii si tuberculii se mananca prajiti, copti sau fierti. Fierberea lor este obligatorie, deoarece majoritatea lor sunt toxici si greu digestibili in stare cruda. Toate plantele care contin amidon trebuie sa fie supuse unui tratament termic, intrucat amidonul crud se digera greu.
Fructele si bacelele se consuma de obicei crude. Grauntele si frunctele cu coaja tare se coc si numai dupa curatare se folosesc in alimentatie. Operatia se poate face intr-un vas, metalic, tabla, plita sau pe o piatra sau lespede.
In situatia cand la hranire se folosesc muguri, frunze sau mladite se aleg numai acele parti care au culoarea verde pal. In afara de plantele ce se consuma in mod normal crude si in salate (untisorul, macrisul, papadia), toate celelalte se fierb in mai multe ape pentru a se inlatura aciditatea sau gustul amar.
Prepararea si coacerea painii
In situatia cand se actioneaza izolat painea este posibil sa fie preparata in cuptoare, gropi incalzite sau pe vetrele focurilor. In afara de faina de grau poate fi folosita si faina de orz, secara, orez, fasole ori mazare. Aluatul preparat se coace in cuptoare improvizate (sub forma de bolta) pe vatra focului in cutii de conserve sau in tavi confectionate din bucati de tabla. Rezultate bune dau si gropile incalzite, in care aluatul se introduce invelit in frunze, dupa care se acopera cu jar si cenusa. In alte cazuri el poate fi copt direct pe vatra focului, realizata dintr-o bucata de tabla ori o lespede de piatra. De asemenea, se foloseste uneori o bucata de lemn sub forma cilindrica, lunga de 60-70 cm si cu diametrul de 8-10 cm. Se inlatura coaja de pe lemn si se infasoara cu aluat. Ţinut deasupra focului lemnul este rotit pana ce aluatul se coace. Pentru a verifica daca aluatul s-a copt se introduce in interiorul lui in cateva locuri un pai sau un betisor subtire. Daca betisorul scos din aluat este curat inseamna ca s-a copt.
sursa: scritube.com