Arii Naturale Protejate din Muntii Aninei - Ghid Turistic

Rezervatia Beusnita este situata in partea de vest a culmii calcaroase Plesiva, pe valea Beusnita. Pe fundul vaii s-a depus un strat de tuf calcaros din care s-au format nenumarate baraje, precum si cele trei cascade mari ale Beusnitei. La confluenta Beusnitei cu Beu se afla Lacul Ochiul Beu alimentat de un izbuc submers. Conditiile topoclimatice au permis dezvoltarea liliacului salbatic, carpinitei, mojdreanului si altele. In padurea de aici intilnim si fagul balcanic, ulmul, frasiniul si alunul turcesc.

Rezervatia Cheile Nerei cuprinde zona calcaroasa a acestor chei unde, in afara de valoarea peisajului, se afla ocrotite numeroase specii floristice, printre care se remarca elemente sudice, ca ghimpele, cornisorul, tasculita, sinzienele rosii, inul galben si altele.

Rezervatia Cheile Carasului este cuprinsa in zona dintre gura Comarnicului pana la Prolaz. Aici, pe stincile calcaroase, se afla asociatii vegetale specifice si plante rare ca: sipica, muscata dracului, urzica neagra, garoafa, micsandra salbatica, flaminzica si altele.

Pestera Comarnic, cea mai lunga pestera din Banat (4040 m), contine nenumarate forme concretionare, la care se adauga, tot atat de numeroase, forme de eroziune si coroziune.

Pestera Popovat (1100 m), situata in Cheile Carasului, adaposteste in salile si galeriile ei numeroase formatiuni de un deosebit interes stiintific. Este inchisa, vizitarea ei facindu-se numai cu aprobarea Comisiei monumentelor naturii.