Clima Muntilor Locvei

Vecinatatea relativa cu Marea Mediterana face ca sudul Muntilor Banatului (inclusiv Muntii Locvei) sa suporte o binefacatoare influenta a climei blande din jurul acesteia.
Temperaturile medii anuale se situeaza in jurul valorii de 9-11° C, iar cantitatea medie de precipitatii oscileaza in jurul valorii de 800 mm/an.

Cheile Nerei sunt situate la adapostul muntilor, astfe ca beneficiaza de o clima blanda. Ploile sunt suficiente (700-800 mm media anuala) si aerul cald (9-10°C media anuala). Defileul Dunarii are o clima mai deosebita, influentata de relieful inconjurator si de suprafata mare a lacului de acumulare Portile de Fier (700 kmp). Acest fapt determina o usoara crestere a temperaturii medii anuale, de la vest spre est.

Temperaturile medii ale lunii cele mai reci (ianuarie) coboara pana la -1°C, iar in luna cea mai calda (iulie) urca pana la circa 21°C. Mediile lunare ale temperaturilor maxime zilnice, ajung in iulie si august la 30°C. Cea mai ridicata temperatura a aerului (44,0 °C) a fost inregistrata in 2007 la Moldova Veche.  Precipitatiile atmosferice cad in cantitati insemnate in defileu (600-800 mm/an).

In anii in care activitatea ciclonica a fost intensa, cantitatea de precipitatii a insumat la Moldova Noua 1.114 mm (1954). Pe de alta parte, in anii in care a predominat activitatea anticiclonica, valorile precipitatiilor atmosferice au fost reduse, atingandu-se la Moldova Noua 430 mm/an (1951).

In ceea ce priveste circulatia atmosferica, Defileul Dunarii (implicit sudul Muntilor Locvei) se gaseste sub influenta maselor de aer care circula spre nord-est. Se dezvolta astfel curenti de aer deosebit de intensi, de tip “bora”, denumiti local “Cosava”.

Vantul “Cosava” are caracter turbulent, iar directiile predominante din care bate sunt cele estice si vestice. Vitezele pot atinge 85 km/h, cu rafale de pana la circa 145 km/h (intensificarile maxime au avut loc in 1979, 154 km/h). Lunile in care au loc intensificari ale vantului “Cosava” sunt ianuarie, februarie, martie, aprilie, noiembrie si septembrie (vara foarte rar).

Vantul “Cosava” se manifesta cel mai frecvent cu o durata de 1-2 zile, dar poate persista si 8-10 zile, pe culoarele de vai pe care se canalizeaza, copacii capatand o forma asimetrica, fiind lipsiti de ramuri sau avand cateva ramuri scurte in directia de batere a vantului (“arbori drapel”).

Alte vanturi cu caracter local, sunt brizele de munte (bat ziua dinspre zonele joase spre inaltimi, iar noaptea invers) si brizele specifice defileului (ca urmare a diferentelor de temperatura intre apele fluviului si uscat). Circa jumatate din zilele anului sunt vantoase, restul prezentand calm atmosferic.