Circulatii estice adiacente

     Tipuri de circulatii estice si adiacente deasupra Romaniei si in special deasupra Campiei Romane se realizeaza in perioadele sinoptice in care deasupra Campiei Ruse apare si se intensifica anticiclonul est-european a carui dorsala de sud-vest advecteaza in regiunile extracarpatice mase de aer rece si uscat.
     Activitatea anticiclonica est-europeana este mai intensa in jumatatea rece a anului in special in a doua parte a iernii, precum si la inceputul primaverii, determinand invazii reci repetate in Romania.
     In aceste conditii sinoptice speciale arcul carpatic se impune deformand campurile meteorologice din troposfera inferioara. Aerul rece, anticiclonic stabil, aflat la perferica anticiclonului est-european nu poate circula liber peste teritoriul Romaniei ( Carpatii constituind un baraj greu de trecut ) el se insinueaza si se acumuleaza treptat sedimentandu-se stabil in cuveta Carpato-Balcanica muland tiparul terestru.
     Hartile barice la mezoscara contureaza patrunderea rece  in aceste cazuri sub forma unor dorsale care muleaza perfect relieful.
    Sub aspect termic aceste situatii determina in zonele extracarpatice si in special in Campia Romana inversiuni de temperature, ceata, burnita, nebulozitate stratiforma si in in ansamblu o vreme inchisa si rece fata de cea din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures unde penetratia aerului nu este posibila cel putin la inceput.
    Culmile Carpatilor Meridionali si Orientali sunt, in aceste conditii, insorite, iar temperaturile aerului sunt mai ridicate cu uneori 5 pana la 10 grade fata de Campia Romana.
    Aerul rece antrenat spre Romania de anticiclonul est-european de iarna nu are o grosime ( pe verticala) mai mare de 600-800, rareori pana la 1000 m si de aceea nu reuseste sa patrunda in Depresiunea      Transilvaniei printr-un debuseu masiv transcarpatic ci lent si mai mult diminuat prin vai transversal sau trecatori. Patrunzand prin vai, aerul se incalzeste cu cateva grade din cazua frecarii cu versantii.
    In cazul in care grosimea sa egaleaza inaltimile mai mici ale sectoarelor arcului Carpatic ( Carpatii Orientali indeosebit in zona Oituzului ) debuseul in Transilvania se resimte sub forma unui vant catabatic rece de tip Bora, cunoscut in Depresiunea Birsei sub numele de Nemira.
    In lipsa arcului carpatic configuratia periferica vestica a anticiclonului est-european ar fi fost cu totul alta
    In cazul in care un anticiclon est-european se cupleaza cu un ciclon mediteranian cu traiectorie transbalcanica ( de urmarit articolul : Traiectorii Transbalcanice ale Ciclonilor Mediteranieni ), cu ajutorul regenerarii deasupra Marii Negre se creeaza conditile producerii viscolului in Campia Romana.
    Forma ariei viscolelor din Romania este puternic modelata de configuratia arcului carpatic. Fara aportul unor asemenea structuri sau a unor cicloni retrograzi fateta estica a curburii ar fi avut un regim mai pronuntat de uscaciune.

Blibiografie:
Elemente Meteoclimatice Ion Bordei 1983
http://www.wetter3.de/

 
Sursa: despremeteorologie.weebly.com
Ticheru Gabriel si Sipos Zoltan