Arsuri termice - Solutii de prim ajutor in situatii de urgenta

Cel mai important, atunci cand intampinati un caz de arsura, este sa va protejati in primul rand pe dumneavoastra pentru a nu deveni o victima. intrerupeti sursa agresiunii (curentul electric sau gazul) sau indepartati victima din apropierea sursei de caldura in cazul unui incendiu.

ATENTIE! Pentru a-i putea ajuta pe ceilalti trebuie sa fiti siguri ca nu va puneti in pericol!


Arsuri provocate de un corp solid supraincalzit
In cazul arsurii cu un corp supraincalzit (fier de calcat, de exemplu), este vitala oprirea contactului prin plasarea rapida a zonei arse sub jet de apa.
Puteti indeparta hainele victimei cu o singura conditie: acestea sa nu fie lipite de piele! Daca hainele sunt lipite de zona arsa nu incercati sa le scoateti pentru ca puteti provoca rupturi ale tesutului si chiar hemoragie.
Dupa plasarea plagii arse sub jet de apa puteti aplica comprese reci.
ATENTIE! Nu aplicati gheata direct pe rana, pansati rana cu o compresa sterila si o fasa si aplicati gheata peste acest pansament.

Arsuri provocate de lichide sau vapori
in cazul arsurii provocate de lichide sau vapori, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa indepartati victima de sursa arsurii.
indepartati apoi hainele sau pantofii care au intrat in contact cu lichidul fierbinte si racoriti zona cu apa rece.
Acoperiti zona cu un pansament steril si nu aplicati creme sau unguent.

Arsuri provocate de flacari
in cazul arsurii cu flacara, stingeti cat mai repede flacara, de preferat prin culcarea victimei la pamant si acoperirea cu o patura sau o haina.
ATENTIE! Nu lasati victima sa alerge. Aceasta este reactia fireasca a unui om cuprins de flacari, dar curentii de aer intretin focul.
Nu dezbracati victima daca hainele sunt lipite de piele. Stropiti cu apa rece si aplicati comprese cu apa rece pe zonele lezate.
Nu spargeti flictenele (basicile) si nu aplicati crema sau alte substante pe leziuni.
Sunati la 112 sau transportati victima de urgenta la cel mai apropiat spital!

 
sursa: lectiadeprimajutor.ro