Intoxicatii prin inhalare - Solutii de prim ajutor in situatii de urgenta

Un agent toxic este o substanta care cauzeaza stari nocive sau chiar moartea atunci cand este mancata, bauta, inhalata, injectata sau absorbita la nivelul pielii, chiar daca este vorba de cantitati mici.
Puteti salva viata unei persoane daca recunoasteti si tratati prompt o intoxicatie majora.

Monoxid de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fara gust, degajat de toate combustiile complete. De cele mai multe ori este vorba despre o intoxicatie cu mai mult victime si, de obicei, este accidentala.
Cum recunoastem intoxicatia cu monoxid de carbon? Simptomele prezentate de victime pot fi astenie, cefalee (dureri de cap), ameteli, greturi, varsaturi, aspect visiniu al pielii sau pierderea cunostintei.
Cum actionam in cazul intoxicatiei cu monoxid de carbon?
ATENtIE! Cel mai important in acest caz este siguranta salvatorului! Nu intrati in zona cu emanari de gaze fara echipament de protectie. Sunati la 112! Daca locul este sigur scoateti victima afara, la aer si incepeti evaluarea functiilor vitale. Daca victima este inconstienta, asezati-o in pozitia laterala de siguranta si monitorizati-o pana la venirea echipei medicale.

Vapori si substante chimice
Inhalarea vaporilor acizi produce iritarea mucoaselor tractului respirator.
ATENtIE! Cel mai important in acest caz este siguranta salvatorului! Nu intrati in zona cu emanari substante chimice fara echipament de protectie. Sunati la 112! Daca locul este sigur, scoati victima afara, la aer si incepeti evaluarea functiilor vitale. Daca victima este inconstienta, asezati-o in pozitia laterala de siguranta si monitorizati-o pana la venirea echipei medicale.

Fum
Intoxicatia cu fum de incendiu este cea mai frecventa cauza de mortalitate a victimelor unui incendiu. Protectia personala este cea mai importanta!
Sunati la 112 si asteptati ajutor calificat!
in cazul in care puteti scoate victima din mediul toxic in siguranta, evaluati functiile vitale si monitorizati victima pana cand ajunge ajutorul calificat.

 
sursa: lectiadeprimajutor.ro